Hagia Sophia har en fascinerende historie

Hagia Sophia har en fascinerende historie

Et af Istanbuls mest kendte og smukkeste steder og en form for vartegn for byen er det arkitektoniske mesterværk Hagia Sophia. 

Hagia Sophia har en fascinerende historie. Der har tidligere været templer på samme stede, men det nuværende Hagia Sophia blev bygget som en kristen kirke i år 537. Siden er det blevet tranformeret til moské og museum for kunst og historie. Hagia Sophia var hovedkirken i den del af romeriget, der blev kendt som det Byzantinske Rige. Jordskælv og diverse krige ændrede på Hagia Sophia, men den største forandring skete, da tyrkerne i 1453 erobrede byen, der dengang hed Konstantinopel, og omdannede Hagia Sophia til en moské. Løbende blev kristne motiver udskiftet, men bygningen blev delvist ombygget i de følgende århundreder med tilføjelsen af fire minareter (bedetårne) og en minbar (prædikestol). I 1934 blev bygningen omdannet til et sekulært museum og de overlevnede kristne billedmosaikker konserveret. Nu kan man som besøgende på unik vis skue både kristen og muslimsk kunst side om side.

Hagia Sophia er sammen med Den Blå Moské de største attraktioner i Istanbul. Byen er desuden kendt for at være stedet, hvor Europa og Asien mødes via Bosporusstrædet. istanbul har bredt sig til begge sider af strædet. Lige nu bor der omkring 13,4 mio. mennesker i hele Istanbul og dette gør byen til Tyrkiets største. Hovedstaden er dog den næststørste by Ankara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*